Порівняльна оцінка техногенного та природного перенесення порід літосфери - Малахов, І.М. (Геоінформатика, 2009)
У статті зроблено спробу оцінити масу гірських порід, що переміщуються на поверхню планети в процесі добування невідновлюваних мінеральних ресурсів. Виявлено тенденцію до зростання мас щорічно переміщуваних гірських порід літосфери починаючи з пізнього неоліту. Зазначено, що за умов збереження існуючих темпів зростання видобутку вже через 58-62 роки щорічне техногенне переміщування мас гірських порід відповідатиме масі осадової оболонки Землі. Порівняння оцінок техногенних і природних мас гірських порід, які переміщуються у літосфері щорічно, показало, що на початку третього тисячоліття техногенні процеси видобутку мінеральних ресурсів, продуктивність фотосинтезу й природне перенесення порід набули значень одного порядку 1011 т/рік. Сумірність порядків величин переміщуваних мас і наближення їх до природних меж (маси осадової оболонки Землі) спонукає до думки про наближення до якоїсь критичної межі, що характеризуватиметься уповільненням темпів зростання видобутку мінеральних ресурсів. В статье предпринята попытка оценить массы горных пород, перемещаемые на планете в процессе добычи невозобновляемых минеральных ресурсов. Показаны тенденции роста масс ежегодно перемещаемых горных пород литосферы за период начиная с позднего неолита. Отмечено, что при сохранении современных темпов роста добычи через 58-62 года ежегодное техногенное перемещение масс горных пород будет соответствовать массе осадочной оболочки Земли. Сравнение оценок техногенных и природных масс горных пород, ежегодно перемещаемых в литосфере, показало, что в начале третьего тысячелетия техногенные процессы добычи минеральных ресурсов, продуктивность фотосинтеза и естественный перенос пород на поверхности Земли имеют один порядок значений 1011 т/год. Соизмеримость порядков величин перемещаемых масс и приближение их
к естественным пределам (массе осадочной оболочки Земли) могут указывать на приближение к критическому рубежу, который будет характеризоваться снижением темпа роста добычи минеральных ресурсов. This article is an attempt to evaluate technogeneous transferring of mining mass from the Earth interior to its surface during extraction of non-renewable natural resources. There are shown tendencies in increasing masses of annually transferred mining rocks of the lithosphere for the period beginning with the late Neolith. It should be observed, that mining rocks power moved per year in the lithosphere will correspond to the mass of the sedimentary complex of the Earth in 58–62 years, if trends of mining don't change. It was proved that the mass technogeneous displacement of the rock in the lithosphere is especially significant, because it provides a basis for comparing natural geological forces in the biosphere, such as biosphere productivity and photosynthesis, water and wind erosion, annual solid flow in rivers, mass of igneous rock. It has a similar order of magnitude, about 1011 t year. The result of commensurability of orders of magnitudes of these different processes is probably a lower growth rate of mining of mineral resources. It quite possibly goes on to a critical boundary evolution of civilization.