Пізнавальні аспекти візуалізації фільтраційно-ємнісних властивостей водонафтогазоносних надр у міжреперному просторі - Хтема, А.В.; Хтема, В.М. (Геоінформатика, 2009)
У статті обґрунтовано авторську позицію щодо можливості розв’язання проблеми отримання додаткових обсягів геолого-фізичної інформації з використанням парадигмальної моделі пульсуючого Всесвіту. В межах формального чотиривимірного континууму показано прикладні можливості застосування математичних методів з метою підвищення інформативності геологічної інтерпретації каротажних діаграм. За структурно-числовим моделюванням отримано відомості про невідомий раніше характер змін фільтраційно-ємнісних властивостей в межах водонафтогазоносної товщі. В статье обоснована авторская точка зрения о возможности решения проблемы получения дополнительных объемов геолого-физической информации с использованием парадигмальной модели пульсирующей Вселенной. В пределах формального четырехмерного континуума показаны прикладные возможности применения математических методов с целью повышения информативности геологической интерпретации каротажных диаграмм. Путем структурно-числового моделирования получены сведения о неизвестном ранее характере изменений фильтрационно-емкостных свойств в пределах водонефтегазоносной толщи. The paper is the author’s point of view on the capability of the problem solving in order to receive an additional content of geological-geophysical information using a paradigmal model of the pulsing Universe. In the range of formal four-dimensional continuum, application capacities of mathematical methods are shown, which permit to improve informativity of geological log analysis. By means of structural-numerical modeling we received some information about the pattern of changes unknown before of filtration-capacitive characteristics in the range of water-oil-and-gas bearing layer.