Геоэлектрическая модель углеводородной залежи - Кукуруза, В.Д.; Кривошеев, В.Т.; Иванова, Е.З.; Пекельная, Е.В. (Геоінформатика, 2009)
Анализ экспериментальных зависимостей параметров электромагнитного поля от залежей углеводородов дал возможность установить закономерную взаимосвязь между нефтегазовой залежью и характерными особенностями становления электрического поля. Это позволило разработать геоэлектрическую модель углеводородной залежи и создать метод электрофизического прогноза нефтегазоносности, с помощью которого можно не только выявлять залежи в осадочных породах и кристаллическом фундаменте, но и определять их контур и глубину залегания. Аналіз експериментальних залежностей параметрів електромагнітного поля від покладів вуглеводнів дав змогу встановити закономірний взаємозв’язок між нафтогазовим покладом і характерними особливостями становлення електричного поля. Це обумовило розробку геоелектричної моделі вуглеводневого покладу та створення методу електрофізичного прогнозу нафтогазоносності, за допомогою якого можна не лише виявляти поклади в осадових породах і кристалічному фундаменті, а й визначати їхні контури та глибину залягання. The analysis of the experimental relations between parameters of the electromagnetic field and hydrocarbon deposits made it possible to find natural relationship between oil-gas deposit and typical features of the electrical field formation. This allowed us to develop a geoelectrical model of a hydrocarbon deposit and to discover a method of electrophysical forecast of oil and gas presence (EFOGP). It permits not only to detect a deposit in sedimentary rocks and crystalline basement but also to determine their profile and depth of occurrence.