Бiодеградуючi пiнополiуретани на основi природно вiдновлювальних компонентiв - Савельєв, Ю.В.; Марковська, Л.А.; Ахранович, О.Р.; Савельєва, О.О.; Пархоменко, Н.Й.; Робота, Л.П. (Доповіді НАН України, 2015)
Синтезованi новi полiмернi матерiали з використанням продуктiв бiотехнологiчного
походження — екзополiсахаридiв (ЕПС) ксантану i бактерiальної целюлози з масовим
вмiстом останнiх вiд 2 до 50% iз збереженням основних функцiональних властивостей ППУ-матрицi. Показано, що спосiб введення ЕПС до реакцiїної сумiшi при синтезi
пiнополiуретанiв (ППУ) та його природа iстотно впливають на структуру та систему мiжмолекулярних взаємодiй в ППУ, що є фактором регулювання функцiональних властивостей цих полiмерiв. Синтезированы новые полимерные материалы с использованием продуктов биотехнологического происхождения — экзополисахаридов (ЭПС) ксантана и бактериальной целлюлозы
с массовым содержанием последних от 2 до 50% при сохранении основных функциональных свойств ППУ-матрицы. Показано, что способ введения ЭПС в реакционную смесь при
синтезе пенополиуретанов (ППУ) и его природа существенно влияют на структуру и систему межмолекулярных взаимодействий в ППУ, что является фактором регулирования функциональных свойств этих полимеров. New polymeric materials have been synthesized, by using natural products of the biotechnologi-
cal origin — exopolysaccharides: xanthane and bacterial cellulose. Their contents are about 2–50
wt%. The basic functional properties of the polyurethane foam (PUF) matrix were not changed
with increase of the natural compound content. It is shown that the method of incorporation of
exopolysaccharides (EPS) into the reaction mixture, as well as the EPS origin, has a significant
effect on the structure and intermolecular interactions in PUFs, allowing one to adjust the functi-
onal properties of these polymers.