Камерні моделі в радіобіології - Вишневський, І.М.; Дрозд, І.П.; Липська, А.І.; Фурса, А.Д. (Доповіді НАН України, 2015)
Проаналiзовано можливiсть застосування камерних моделей до опису метаболiчних
процесiв, що вiдбуваються в органiзмi ссавцiв. Показано, що камерна модель має стiйкi
розв’язки i може однозначно описувати процеси у вiдкритих системах, якими є живi органiзми. Для опису кiнетики ¹³⁷Cs в органiзмi лабораторних щурiв запропоновано
11-камерну модель. Для кожної з камер експериментально визначено функцiї утримання iзотопу цезiю, за допомогою яких теоретично визначенi бiокiнетичнi константи, необхiднi для розрахунку поглинених доз в органах i тканинах органiзму. Проанализирована возможность применения камерных моделей к описанию метаболических процессов, происходящих в организме млекопитающих. Показано, что камерная модель
имеет устойчивые решения и может однозначно описывать процессы в открытых системах, какими являются живые организмы. Для описания кинетики ¹³⁷Cs в организме лабораторных крыс предложена 11-камерная модель. Для каждой из камер экспериментально
определены функции удержания изотопа цезия, с помощью которых теоретически определены биокинетические константы, необходимые для расчета поглощенных доз в органах и тканях организма. The possibility of using the chamber models for the description of metabolic processes in mammal’s
organisms is analyzed. It has been shown that the chamber models have sustainable solutions and
can definitely describe the processes in open systems such as living organisms. The 11-chamber
model is proposed to describe the kinetics of ¹³⁷Cs in laboratory rats’ organisms. The functions
of the cesium isotope retention are experimentally determined for each of the chambers, and then
they are used for the theoretical determination of biokinetic constants, which are necessary for the
calculation of the absorbed dose in organs and tissues of organisms.