Оценка остаточного ресурса металлоконструкций грузоподъемных машин - Стариков, М.А.; Никифоров, Ю.А. (Проблемы прочности, 2012)
Исследована возможность применения в качестве показателей индикаторов остаточного ресурса крановых металлоконструкций трех параметров: твердость материала объекта по Бринеллю; коэффициент вариации твердости материала и коэрцитивная сила. Показано, что при экспертном обследовании металлоконструкций грузоподъемных машин с целью определения их состояния можно использовать коэффициент вариации твердости и коэрцитивную силу. Параметр твердости неприменим для решения этой проблемы. Досліджено можливість використання як показників індикаторів залишкового ресурсу кранових металоконструкцій трьох параметрів: твердість матеріалу об’єкта за Брінеллем; коефіцієнт варіації твердості матеріалу і коерцитивна сила. Показано, що при експертному обстеженні металоконструкцій вантажопідйомних машин із метою визначення їх стану можна використати коефіцієнт варіації твердості і коерцитивну силу. Параметр твердості не може використовуватися при розв’язанні цієї проблеми.