Białoruski ruch narodowy wobec ukraińskich dążeń niepodliegłościowych w latach 1939-1956 - Grzybowski, J. (Сторінки воєнної історії України, 2011)
У статті «Білоруський національний рух щодо українських прагнень
незалежності в 1939–1956 рр.» встановлено особливості відносин між
українськими та білоруськими національними силами в роки Другої світової
війни і в повоєнний період на еміграції. Ґрунтовний аналіз документів з
архівосховищ Республіки Польща, Російської Федерації та матеріалів
Білоруської бібліотеки ім. Ф. Скорини у Лондоні (Великобританія) дозволив
автору з’ясувати фактори, що впливали на перебіг українсько-білоруських
переговорів у 1939–1956 рр. та встановити їх наслідки для подальшого
розвитку міжнаціонального діалогу. В статье «Белорусское национальное движение и украинская борьба за
независимость в 1939–1956 гг.» рассмотрены особенности отношений
между украинскими и белорусскими национальными силами в годы Второй
мировой войны и в послевоенный период на эмиграции. Обстоятельный
анализ документов из архивов Республики Польша, Российской Федерации
и материалов Белорусской библиотеки им. Ф. Скорины в Лондоне (Велико -
британия) позволил автору выяснить факторы, которые влияли на ход
украинско-белорусских взаимоотношений в 1939–1956 гг. и установить их
последствия для последующего развития междунационального диалога. In the article «Byelorussian national movement and its relation to Ukrainian
struggle for independence in 1939–1956» the features of relations between
Ukrainian and Byelorussian national forces in the years of World War 2 and in
a post-war period on emigration are depicted. Detailed analysis of documents
from Archives of Republic of Poland, Russian Federation and materials of the F.
Skorina Byelorussian library in London (Great Britain) allowed an author to find
out factors which influenced Ukrainian-Byelorussian relations in 1939–1956 and
to set their consequences for subsequent development of dialog between two
nations.