Архимандрит Климентій Шептицький: маловивчені сторінки життя 1944-1947 рр. - Гуркіна, С. (Сторінки воєнної історії України, 2011)
Автор розглядає три аспекти діяльності архімандрита монастирів
Студитського уставу Климентія Шептицького у 1944–1947 рр., спрямовані на збереження Греко-католицької церкви в умовах радянської влади:
1) поїздку в складі офіційної делегації УГКЦ до Києва і Москви у грудні
1944 р., 2) старання по збереженню УГКЦ після арешту єрархії, та
3) мотивування спроб нав’язання контактів із Проводом ОУН. Автор рассматривает три аспекта деятельности архимандрита монастырей Студиского устава Климентия Шептицкого в 1944–1947 годах,
направленных на сохранение Греко-католической церкви в условиях советской власти: 1) поездка в составе официальной делегации УГКЦ в Киев и
Москву в декабре 1944 г., 2) деятельность по сохранению УГКЦ после
ареста иерархии, и 3) мотивирование попыток завязать контакты с
Проводом ОУН. In the article the author presents three aspects of Archimandrate Clement
Sheptytskyi activities in 1944–1947 in order to save the Ukrainian Greek Catholic
Church: 1) visit to Kyiv and Moscow as a member of the official delegation of the
UGCC in December 1944; 2) efforts to safe the Church after the arrests of the
hierarchy, and 3) motivations for the attempts to find contact with the OUN
leaders.