Геоінформаційний аналіз гідрометеорологічних загроз для безпеки функціонування головних життєзабезпечувальних інженерних систем України - Іванюта, С.П.; Яковлєв, Є.О. (Геоінформатика, 2010)
Виконано геоінформаційний аналіз гідрометеорологічних загроз для безпеки функціонування головних життєзабезпечувальних інженерних систем на території України за умов підвищеної кількості опадів та прискореного сніготанення з урахуванням ризику активізації при цьому зсувних, просідних та інших небезпечних екзогенних геологічних процесів. На цій основі визначено частку довжини зазначених просторово розподілених систем, що перебувають у зонах імовірного формування паводково-повеневих процесів та їх підвищеного впливу на виникнення надзвичайних ситуацій (НС) інженерно-геологічного походження. Показано, що внаслідок техногенного перевантаження геологічного середовища України останніми роками більшість НС мають ланцюговий (повінь–зсуви, повінь–підтоплення) або синергетичний (геохімічне забруднення–агресивність ґрунтів) характер, що погіршує безпеку життєдіяльності у багатьох регіонах держави. Выполнен геоинформационный анализ гидрометеорологических угроз для безопасности функционирования главных жизнеобеспечивающих инженерных систем на территории Украины, связанных с повышенным количеством осадков и ускоренным таянием снега, с учетом риска активизации при этом оползневых, просадочных и других опасных экзогенных геологических процессов. На этой основе определена часть длины указанных пространственно распределенных систем, которые находятся в зонах вероятного формирования паводковых процессов и их повышенного влияния на возникновение чрезвычайных ситуаций инженерно-геологического происхождения. Показано, что в результате техногенной перегрузки геологической среды Украины в последние годы большинство чрезвычайных ситуаций имеет цепной (наводнение–оползень, наводнение–подтопление) или синергетический (геохимическое загрязнение–агрессивность почв) характер, что ухудшает безопасность жизнедеятельности во многих регионах страны. Performed in the article is the geoinformation analysis of hydrometeorological threats for the safety of functioning of the main life-support and engineering systems on the territory of Ukraine. These threats are related to the augmentation of rainfall, acceleration of snow melting and the risk of activation landslides, subsidence and other exogenous geological processes. Thereupon it is determined the length of these spatially distributed systems which are located in the areas of the credible forming of flood processes and their enhanceable influence on the initiation of extraordinary situations of engineer-geological origin. The paper shows, that during the last years the main part of extraordinary situations has been catenary (flood-landslides, flood-underflooding) or synergisticall (geochemical contamination-aggressiveness of ground), which worsens the life protection in many regions of Ukraine.