Знаходження вертикальних фільтраційних бар’єрів відтворенням латентної структури енергетичного стану природного розчину - Хтема, А.В.; Хтема, В.М. (Геоінформатика, 2010)
За допомогою міждисциплінарної інтеграції та фізико-математичних моделей водонафтогазоносної товщі досліджено неоднорідний енергетичний стан природного розчину. В межах формального геологічного простору виявлено об’єктивно існуючі стійкі зв’язки та явища, зокрема, знакозмінний вертикальний рух розчину, наявність фільтраційних бар’єрів та частотно-хвильові аномалії вертикального градієнта загального тиску, підвищені значення якого приурочені до інтервалу нафтогазоносності. С помощью междисциплинарной интеграции и физико-математических моделей водонефтегазоносной толщи исследовано неоднородное энергетическое состояние естественного раствора. В пределах формального геологического пространства установлены объективно существующие стойкие связи и явления, в частности, знакопеременное вертикальное движение раствора, наличие фильтрационных барьеров и частотно-волновые аномалии вертикального градиента общего давления, повышенные значения которого приурочены к интервалу нефтегазоносности. The nonuniform energy state of natural solution was researched by the instrumentality of interdisciplinary integration and physical-mathematical models of water-oil and gas section. Permanent connections and phenomenon, which objectively exist, were determined within formal geological space. Particularly, they are: the regular vertical motion of solution, the presence of filtration barriers and wave-frequency anomalies of vertical gradient of general pressure. Data increment of wave-frequency anomalies are confined to the oil-and-gas intervals.