Перетворення координат у кінематичних мінливих множинах - Грушка, Я.І. (Доповіді НАН України, 2015)
Вивчаються кiнематичнi мiнливi множини (“абстрактнi кiнематики”), якi оснащенi рiзноманiтними геометричними та топологiчними структурами, а саме: метричними, топологiчними, лiнiйними, банаховими, гiльбертовими та iншими просторами. Дослiдження в цьому напрямку можуть бути цiкавими для астрофiзикiв, оскiльки iснує
припущення, що у великих масштабах Всесвiту закони фiзики (зокрема, закони кiнематики) можуть вiдрiзнятися вiд тих, якi дiють в околi нашої сонячної системи. Изучаются кинематические изменчивые множества (“абстрактные кинематики”),
т. е. математические объекты, в которых изменчивые множества оснащены различными
геометрическими и топологическими структурами, а именно: метрическими, топологическими, линейными, банаховыми, гильбертовыми и другими пространствами. Исследования в этом направлении могут быть интересными для астрофизиков, поскольку существует предположение, что в больших масштабах Вселенной законы физики (в частности,
законы кинематики) могут отличаться от тех, которые действуют в окрестности нашей солнечной системы. This work is devoted to the study of kinematic changeable sets (“abstract kinematics”) that are
equipped by different geometrical or topological structures, namely, by metric, topological, linear,
Banach, Hilbert, and other spaces. Investigations in this direction may be interesting for astrophysics, because there exists the hypothesis that, on large scales of the Universe, the physical laws (in
particular, the laws of kinematics) can be different from the laws acting in the neighborhood of our solar system.