Використання індексу ID для виявлення можливої трансформації екосистем у типових ландшафтно-кліматичних зонах України при сучасному кліматі - Лялько, В.І.; Єлістратова, Л.О.; Апостолов, О.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Наведено важливий аспект проблеми змiни клiмату — змiни в географiчному поширеннi
екосистем. Запропоновано використовувати iндекс посухи ID, розрахований за даними
сенсора MODIS зi супутника TERRA, для виявлення можливого просторового змiщення екосистем та їх прогнозування в майбутньому в межах iснуючих ландшафтно-клiматичних зон України пiд впливом подальшого глобального i регiонального потеплiння.
Отриманнi результати можуть слугувати пiдгрунтям для оперативної розробки адаптацiйних заходiв у природокористуваннi. Представлен важный аспект проблемы изменения климата — изменения в географическом
распространении экосистем. Предложено использование индекса засухи ID, рассчитанного по данным сенсора MODIS со спутника TERRA, для выявления возможного смещения
экосистем и их прогнозирования в будущем в границах существующих ландшафтно-климатических зон Украины под влиянием дальнейшего глобального и регионального потепления.
Полученные результаты могут служить основой для оперативной разработки адаптационных мер в природопользовании. The prominent aspect of the problem of a climate change such as changes in the geographical
distribution of ecological systems is presented. A drought ID-index is proposed was calculated, using
MODIS data from TERRA satellite, for the identification of possible shifts of ecosystems within
the borders of the existing landscape-climatic zones of Ukraine influenced by a further global and
regional warming. The obtained results can form a basis for the operative development of adaptable
measures for the wildlife management.