Дистанцiйнi аерокосмiчнi дослiдження в природокористуваннi як мiждисциплiнарний науковий напрям - Федоровський, О.Д.; Соколовська, А.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Обгрунтовано мiждисциплiнарну наукову направленiсть дистанцiйних аерокосмiчних
дослiджень на прикладi оцiнки нафтогазоперспективностi дiлянок Каспiйського шельфу Туркменiстану. В процесi дослiджень iз залученням знань з рiзних наукових дисциплiн: геологiї, гiдрологiї, гiдрофiзики, iконiки послiдовно визначено вiдповiднi iнформативнi ознаки наявностi покладiв вуглеводнiв та обчислено їх значення по всiй акваторiї
шельфу, включаючи тестовi дiлянки — еталони. На заключному етапi за результатами комплексних мiждисциплiнарних дослiджень на основi методу аналiзу iєрархiй виконано оцiнку нафтогазоперспективних дiлянок Каспiйського шельфу по узагальненому критерiю. Обоснована междисциплинарная научная направленность дистанционных аэрокосмических
исследований на примере оценки нефтегазоперспективности участков Каспийского шельфа
Туркменистана. В процессе исследований с привлечением знаний из разных научных дисциплин: геологии, гидрологии, гидрофизики, иконики последовательно определены соответствующие информативные признаки наличия залежей углеводородов и вычислены их значения по всей акватории шельфа, включая тестовые участки — эталоны. На заключительном
этапе по результатам комплексных междисциплинарных исследований на основе метода
анализа иерархий выполнена оценка нефтегазоперспективных участков Каспийского шельфа по обобщенному критерию. The paper proves the interdisciplinary scientific directivity of the remote sensing by the example
of evaluating the oil- and gas-bearing areas of the Caspian shelf in Turkmenistan. The relevant
informative signs of the presence of hydrocarbon deposits (including reference areas) are defined,
and their values across the shelf waters are calculated involving knowledge from different scientific
disciplines such as geology, hydrology, hydrophysics, and iconics. In the final stage of the research,
the evaluation of the oil- and gas-bearing areas is done, by basing on the hierarchies analysis method with a generalized criterion.