Антимікробні властивості і токсичність імідазолієвих іонних рідин та їх комплексів з β-циклодекстрином - Година, Д.М.; Кобріна, Л.В.; Калашнікова, Л.Є.; Метелиця, Л.О.; Рогальський, С.П.; Тарасюк, О.П.; Рябов, С.В.; Лаптій, С.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Синтезовано водорозчинну i водонерозчинну iоннi рiдини на основi катiона 1-додецил-3-метилiмiдазолiю, хлорид i тетрафтороборат вiдповiдно. Отримано комплекси включення iонних рiдин з β-циклодекстрином (β-ЦД) у мольному спiввiдношеннi 1 : 1, структуру яких пiдтверджено методами IЧ спектроскопiї та диференцiйної сканувальної калориметрiї. Встановлено антимiкробну активнiсть iонних рiдин та їх комплексiв з β-ЦД
проти тест-культур Staphylococcus aureus (ATCC-25923), Escherichia coli (ATCC-25922),
Pseudomonas aeruginosa (ATCC-27853), Candida albicans (M 885 ATCC 10231) та Candida albicans (клiнiчний iзолят). Показано, що комплексоутворення iонних рiдин з β-ЦД приводить до зниження їх токсичностi. Синтезированы водорастворимая и водонерастворимая ионные жидкости на основе катиона 1-додецил-3-метилимидазолия, хлорид и тетрафтороборат соответственно. Получены
комплексы включения ионных жидкостей с β-циклодекстрином (β-ЦД) в мольном соотношении 1 : 1, структура которых подтверждена методами ИК спектроскопии и дифференциальной сканирующей калориметрии. Установлена антимикробная активность ионных
жидкостей и их комплексов с β-ЦД против тест-культур Staphylococcus aureus (ATCC-25923), Escherichia coli (ATCC-25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC-27853), Candida albicans (M 885 ATCC 10231) и Candida albicans (клинический изолят). Показано, что комплексообразование ионных жидкостей с β-ЦД приводит к снижению их токсичности. Water soluble ionic liquid 1-dodecyl-3-methylimidazolium chloride and water resistant ionic liquid
1-dodecyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate have been synthesized. The inclusion complexes of
ionic liquids with β-cyclodextrin in a molar ratio of 1 : 1 have been obtained. The structure of the
complexes was confirmed by IR-spectroscopy and differential scanning calorimetry. Antimicrobial
activity of both ionic liquids and their complexes with β-cyclodextrin has been established against
Staphylococcus aureus (ATCC-25923), Escherichia coli (ATCC-25922), Pseudomonas aeruginosa
(ATCC-27853), Candida albicans (M 885 ATCC 10231), and Candida albicans (clinical isolate)
test-cultures. It is found that the complex formation of ionic liquids with β-cyclodextrin considerably reduces their toxicity.