Експресiя генiв калiєвих каналiв родини ТРК та Na⁺/H⁺ обмiнника родини NHX ячменю за умов сольового та водного стресiв - Ісаєнков, С.В.; Краснопьорова, О.Е. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено вплив сольового та водного стресiв на характер експресiї генiв, що кодують
двопоровi калiєвi канали родини ТРК та Na⁺/H⁺ обмiнник HvNHX4, через рiзний промiжок часу. Показано, що конститутивний рiвень експресiї генiв цих транспортних
бiлкiв є надзвичайно низьким. Вiдмiчено, що iндукцiя експресiї HvTPKb вiдбувається
через 8 год пiсля посадки проросткiв ячменю на середовище iз 10% полiетиленглiколем
(водний стрес). На вiдмiну вiд HvTPKb, рiвень експресiї HvTPKс був надзвичайно низьким i не детектувався за допомогою ЗТ-ПЛР. Iндукцiя експресiї HvNHX4 вiдбувалася через 24 год iнкубацiї на поживному середовищi iз 500 мМ NaCl. Таким чином, показано, що сольовий та водний стреси можуть по-рiзному впливати на регуляцiю експресiї генiв вищезазначених транспортерiв. Исследовано влияние солевого и водного стрессов на характер экспрессии генов, кодирующих
двупоровые калиевые каналы семейства ТРК и Na⁺/H⁺ обменник HvNHX4, через разный
интервал времени. Показано, что конститутивный уровень экспрессии генов этих транспортных протеинов очень низкий. Отмечено, что индукция экспрессии HvTPKb наблюдается через 8 ч после посадки проростков ячменя на среду, содержащую 10% полиэтиленгликоля
(водный стресс). По сравнению с HvTPKb уровень экспрессии HvTPKс был чрезвычайно низкий и не детектировался с помощью ОТ-ПЦР. Индукция экспрессии HvNHX4 наблюдалась через 24 ч на культивационной среде, содержащей 500 мМ NaCl. Таким образом, показано,
что солевой и водный стрессы могут по-разному влиять на регуляцию экспрессии генов указанных транспортеров. The influences of high salinity and water stresses on the gene expression profiles of genes encoding two-pore potassium TPK channels and NHX Na⁺/H⁺ exchanger through the time course are
investigated. The constitutive gene expression levels of these genes were very low. After 8 hours
of the barley shots cultivation on a medium with 10% PEG 400 (water stress), the induction of
HvTPKb gene expression is observed. In comparison with HvTPKb, the expression level of HvTPKс
was extremely low. The induction of HvNHX4 expression occurred after 24 hours of cultivation on
500 mМ NaCl. Thus, it is shown that the salinity and water stresses can differently regulate the expression profiles of genes encoding these transporters.