Геоінформаційні критерії інформаційно-ресурсної моделі антропогенних форм рельєфу Кривбасу - Агаджанов, М.Є. (Геоінформатика, 2011)
Обговорено переваги та недоліки різних інформаційно-описових моделей геологічного середовища Кривбасу – технічних та еколого-геологічних. Утворення сучасних антропогенних форм ландшафту Кривбасу висуває проблему визначення статусу нових, антропогенних, форм рельєфу та їх характерних ознак задля формування критеріїв, які слід враховувати для побудови геоінформаційних моделей. Запропоновано критерії, які слід ураховувати для створення інформаційно-ресурсної моделі геологічного середовища Криворізького залізорудного басейну, – ландшафтну атиповість, структурну неоднорідність та фактор часу. Обсуждены преимущества и недостатки разных информационно-описательных моделей геологической среды Кривбасса – технических и эколого-геологических моделей. Образование современных антропогенных форм ландшафта Кривбасса выдвигает проблему определения статуса новых, антропогенных, форм рельефа и их характерных признаков для формирования критериев, которые следует учитывать при развитии геоинформационных моделей. Предложены критерии, которые следует учитывать при создании информационно-ресурсной модели геологической среды Криворожского железорудного бассейна, – ландшафтная атипичность, структурная неоднородность и фактор времени. Discussed in the article are the advantages and disadvantages of principally different information-descriptive models of Krivbass geological environment: industrial and ecological-geological models. How the existing man-made land forms of Krivbass can be defined? What are the criteria of their definition? Proposed in the paper are the criteria that should be considered in making of information-resource models of Krivbass iron ore basin. Those are: landscape atypicalness, heterogeneity structure and time factor.