Разломно-блоковая модель и приливный триггерный механизм сейсмического процесса (на примере сейсмичности Крыма) - Довбнич, М.М.; Солдатенко, В.П. (Геофизический журнал, 2010)
На основі розгляду розломно-блокової моделі сейсмічного процесу як системи, що перебуває у близькому до критичного стані, показано, що місячно-сонячні припливи як “тектонічний вібратор” відіграють роль тригерного механізму у сейсмічності. За сумісним аналізом просторово-часових особливостей перебігу сейсмічних подій Криму та результатів моделювання напружено-деформованого стану тектоносфери, спричиненого припливною дією Місяця та Сонця, зроблено висновок про суттєвий вплив припливної вібродії як тригерного механізму на виникнення землетрусу. Для розгляду місячно-сонячних припливів як “тектонічного вібратора” виявляється недостатнім аналіз взаємозв’язку геодинамічних явищ з миттєвими значеннями припливних напружень. Крім того, дуже важливим є урахування особливостей тектонічної будови території досліджень, для якої виконується аналіз взаємозв’язку геодинамічних процесів і місячно-сонячних припливів. Considering the fault-block model of seismic processes as a system in an unsteady state close to critical it is possible to assume the lunar-solar tides, as a “tectonic vibrator”, play the role of trigger mechanism to the seismicity. Based on the complex analysis of seismic events of the Crimea and on the results of tidal stress-deformed state modeling of tectonosphere, caused by the tidal influence of the Moon and the Sun, the conclusion of tidal vibrating of essential influence as triggering mechanism of earthquake has been made. Considering lunar-solar tides as “tectonic vibrator” the interrelation analysis of geodynamic processes and of tidal stresses instantaneous values is not enough. Furthermore, it is very important to take into account the special features of the tectonic structure of region under research, for which the analysis of interrelation of geodynamic processes with the lunar-solar tides is made. На основе рассмотрения разломно-блоковой модели сейсмического про-цесса в качестве системы, находящейся в близком к критическому состоянии, показано, что лунно-солнечные приливы как "тектонический вибратор" играют роль триггерного механизма в сейсмичности. Путем совместного анализа пространственно-временных особенностей протекания сейсмических событий Крыма и результатов моделирования напряженно-деформированного состояния тектоносферы, которое вызвано приливным воздействием Луны и Солнца, сделан вывод о существенном влиянии вибродействия как триггерного механизма на возникновение землетрясения. При рассмотрении лунно-солнечных приливов в качестве "тектонического вибратора" оказывается недостаточным анализ взаимосвязи геодинамических явлений с мгновенными значениями приливных напряжений. Кроме того, очень важен учет особенностей тектонического строения территории исследований, для которой выполняется анализ взаимосвязи геодинамических процессов и лунно-солнечных приливов.