Геополітика – геоекономіка – хронополітика (Російський погляд на проблему) - Шульга, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
В сучасній російській геополітичній думці можна зустріти визначення геополітики як „техніки політичного проектування”. Згідно з ним, геополітика націлена на: 1) відкриття в багатоманітності географічних даних певних політичних можливостей – як позитивних, так і негативних; 2) з’ясування таких комбінацій цих даних, які дозволили б своєрідно „заземлити” деякі суспільні запити і проблеми у спосіб надання їм чітких територіальних контурів; 3) пропозицію вирішення таких проблем у формах просторового дизайну, які або пронизані відносинами протистояння/співробітництво, суперництво/кооперація, панування/підпорядкування, або ж передбачають усунення таких відносин.