Ізотопний склад карбону й оксигену кальциту прожилково-вкрапленої мінералізації породних комплексів північно-західної частини Кросненської зони Українських Карпат - Наумко, І.М.; Пономаренко, О.М.; Занкович, Г.О.; Мороз, В.С.; Проскурко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2015)
Визначено iзотопний склад карбону й оксигену кальциту прожилково-вкрапленої мiнералiзацiї теригенних породних комплексiв геологiчних структур пiвнiчно-захiдної частини Кросненської зони Українських Карпат. Встановлено достатньо однорiднi величини
δ ¹³C (−2,53 . . .−0,29‰, стандарт PDB) i δ ¹⁸O (22,57 . . . 26,52‰, стандарт SMOW),
що не корелюють з просторовим розташуванням прожилкiв у природних вiдслоненнях,
мiсцем вiдбору проби, складом й вiком вмiщаючої породи тощо. Близькiсть цих значень
до кальциту прожилково-вкрапленої мiнералiзацiї i вмiщаючих порiд у межах Лопушнянського i Коханiвського нафтових родовищ в алохтонному й автохтонному комплексах Передкарпаття вказує на подiбнiсть процесiв перенесення вуглеводнiв мiгрувальними флюїдами i залiковування мiграцiйних трiщин мiнеральною речовиною внаслiдок
iнтенсифiкацiї вертикально-мiграцiйних явищ, i, отже, на можливiсть формування
покладiв вуглеводнiв у параавтохтонних вiдкладах флiшового палеогену в так званих зонах ущiльнених колекторiв. Определен изотопный состав углерода и кислорода кальцита прожилково-вкрапленной минерализации терригенных породных комплексов геологических структур северо-западной
части Кросненской зоны Украинских Карпат. Установлены достаточно однородные величины δ ¹³C (−2,53 . . .−0,29‰, стандарт PDB) и δ ¹⁸O (22,57 . . . 26,52‰, стандарт SMOW),
не коррелирующие с пространственным расположением прожилков в природных обнажениях, местом отбора пробы, составом и возрастом вмещающей породы и т. д. Близость этих значений к кальциту прожилково-вкрапленной минерализации и вмещающих пород
в пределах Лопушнянского и Кохановского нефтяных месторождений в аллохтонном и автохтонном комплексах Предкарпатья указывает на подобие процессов переноса углеводородов мигрирующими флюидами и залечивания миграционных трещин минеральным веществом вследствие интенсификации вертикально-миграционных явлений, и, следовательно, на возможность формирования залежей углеводородов в параавтохтонных отложениях флишевого палеогена в так называемых зонах уплотненных коллекторов. Тhe isotopic composition of carbon and oxygen of the calcite of veinlet-impregnated mineralization of terrigenous rock complexes of geological structures of the north-western part of the Krosno
zone of the Ukrainian Carpathians is established. Sufficiently homogeneous values of δ ¹³C
(−2.53 . . .−0.29‰, standard PDB), and δ ¹⁸O (22.57 . . . 26.52‰, standard SMOW) have revealed.
They are not correlated with a depth of the occurrence and a spatial distribution of veinlets in natural
denudations, the composition and the age of the enclosing rock, etc. The proximity of these values to
those of the calcite of the veinlet-impregnated mineralization and enclosing rocks within the limits of
the Lopushna and Kokhanivka oil fields in allochthonous and autochthonous complexes of the Ciscarpathia suggests a similarity of the processes of transfer of hydrocarbons by migrating fluids and
the healing of migration fractures with a mineral matter as a result of the intensification of vertical
migration phenomena, and, therefore, the possibility of the formation of hydrocarbon deposits in
paraautochthonous sediments of the flish Paleogene in the so-called zones of tight collectors.