Пiдхiд до iнтеграцiї дистанцiйних та геолого-геофiзичних даних на основi теорiї свiдчень Демпстера–Шейфера - Попов, М.О.; Станкевич, С.А.; Топольницький, М.В.; Седлерова, О.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Запропоновано i обгрунтовано новий пiдхiд до iнтеграцiї дистанцiйних та геолого-геофiзичних даних на основi математичної теорiї свiдчень Демпстера–Шейфера, який дозволяє iнтегрувати зазначенi данi, будувати карти просторового розподiлу функцiї довiри схожостi з позитивними структурами (встановленими покладами вуглеводнiв),
що є iнформацiйним забезпеченням пiдтримки прийняття рiшень про нафтогазоперспективнiсть. Наведено приклади його реалiзацiї на дiлянках прикерченського шельфу Чорного моря та акваторiї Азовського моря. Даний пiдхiд дає змогу кiлькiсно оцiнити
ступiнь їх перспективностi, конкретизувати задачi для подальших геологорозвiдувальних робiт. Предложен и обоснован новый подход к интеграции дистанционных и геолого-геофизических
данных на основе математической теории свидетельств Демпстера–Шейфера, который
позволяет интегрировать указанные данные, строить карты пространственного распределения функции доверия сходства с положительными структурами (установленными залежами углеводородов), являющийся информационным обеспечением поддержки принятия
решений о нефтегазоперспективности. Приведены примеры его реализации на участках прикерченского шельфа Черного моря и акватории Азовского моря. Данный подход позволяет
количественно оценить степень их перспективности, конкретизировать задачи для дальнейших геологоразведочных работ. A new approach to the integration of remote and geological and geophysical data is proposed and
substantiated on the basis the Dempster–Shafer mathematical theory of evidence, which allows one
to integrate these data and to build maps of the spatial distribution function of similarity trust
with positive structures (established deposits of hydrocarbons). This is the basis for the informa-
tional support of a decision-making on the perspective to find oil-gas deposits. The examples of its
implementation on areas the Prykerchensky shelf of the Black Sea and in the Azov Sea are given.
This approach allows one to quantitatively evaluate the degree of their perspectives and to pose specific problems for further exploration works.