Застосування методу електронного парамагнітного резонансу для оцінки функціональної активності дихального ланцюга мітохондрій гепатоцитів щурів за умов штучного гіпобіозу - Мельничук, С.Д.; Хижняк, С.В.; Нардід, О.А.; Черкашина, Я.О.; Морозова, В.С.; Рєпіна, С.В.; Войціцький, В.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено активнiсть окисно-вiдновлювальних реакцiй дихального ланцюга мiтохондрiй гепатоцитiв щурiв методом електронного парамагнiтного резонансу спiнового зонда (ТЕМПОН). Встановлено, що за величиною константи швидкостi вiдновлення спiнового зонда температурна залежнiсть функцiонування дихального ланцюга мiтохондрiй за умов штучного гiпобiозу подiбна контролю. Зменшення константи швидкостi при виходi зi стану гiпобiозу вказує на зниження активностi окисно-вiдновлювальних
реакцiй дихального ланцюга, можливо, в результатi структурних модифiкацiй внутрiшньої мембрани мiтохондрiй гепатоцитiв за цих умов. Исследована активность окислительно-восстановительных реакций дыхательной цепи митохондрий гепатоцитов методом электронного парамагнитного резонанса спинового зонда
(ТЕМПОН). Установлено, что по величине константы скорости восстановления спинового
зонда температурная зависимость функционирования дыхательной цепи митохондрий при
искусственном гипобиозе подобна контролю. Уменьшение константы скорости при выходе из состояния гипобиоза указывает на снижение активности окислительно-восстановительных реакций дыхательной цепи, возможно, в результате структурных модификаций
внутренней мембраны митохондрий гепатоцитов в этих условиях. The activity of oxidation-reduction reactions of the electron transport chain of the hepatocytes
mitochondria by the electron paramagnetic resonance spin probe (TEMPON) is investigated. It
is established that the temperature dependence of the functioning of the mitochondria electron
transport chain under the artificial hypobiosis is similar to the control by the constant value of
recovery spin probe rate. The reducing of the recovery rate constant at the proceeding from the
hypobiosis state indicates a decrease of the activity of oxidation-reduction reactions of the electron
transport chain, perhaps, due to structural modifications of the inner mitochondria membrane of hepatocytes under these conditions.