Прогнозування розвитку інфаркту міокарда у хворих на нестабільну стенокардію за змінами жирнокислотного спектра фосфоліпідів мембран лімфоцитів - Лизогуб, В.Г.; Завальська, Т.В.; Брюзгіна, Т.С.; Богдан, В.В.; Жорніченко, Д.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Проведено дослідження жирнокислотного спектра фосфоліпідів мембран лімфоцитів у хворих на нестабільну стенокардію (НС) зі сприятливим перебігом та у хворих, в яких
розвинувся інфаркт міокарда. У хворих на НС напередодні розвитку iнфаркту мiокарда порiвняно з хворими зi сприятливим перебiгом НС виявлено достовiрне пiдвищення вiдносного вмiсту мiристинової кислоти та суми насичених жирних кислот, достовiрне зменшення вiдносного вмiсту лiнолевої кислоти, суми ненасичених жирних кислот та суми полiненасичених жирних кислот. Цi показники можуть бути дiагностичними критерiями розвитку iнфаркту мiокарда у хворих на НС. Проведено исследование жирнокислотного спектра фосфолипидов мембран лимфоцитов у
больных с нестабильной стенокардией (НС) с благоприятным развитием и у больных, у которых развился инфаркт миокарда. У больных с НС накануне развития инфаркта миокарда по сравнению с больными с благоприятным развитием НС выявлено достоверное увеличение относительного содержания миристиновой кислоты и суммы насыщенных жирных кислот, достоверное уменьшение относительного содержания линолевой кислоты, суммы ненасыщенных жирных кислот и суммы полиненасыщенных жирных кислот. Эти показатели могут служить диагностическими критериями развития инфаркта миокарда у больных с НС. The fatty acid spectra of lymphocyte membrane phospholipids in patients suffered from unstable
stenocardia (US) with favorable course and with development of myocardial infarction are studied.
In the latter case before the development of myocardial infarction, a significant increase in the
content of myristic acid and in the amount of saturated fatty acids, as well as a reliable decrease
in the content of linoic acid and in the amounts of unsaturated and polyunsaturated fatty acids,
is revealed relative to the former case. These indicators can serve as diagnostic criteria of the
development of myocardial infarction in patients suffered from US.