Глубинные процессы и магматизм Волыно-Подольской плиты - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2010)
Розглянуто умови формування базальтів Волино-Подільської плити (ВПП). У венді первинні розплави, які за складом наближені до пікритового габро, були диференційовані на глибині 30—35 км на перших двох етапах активізації. Третій етап, на якому могли утворитися туфи перкальської товщі, однозначно не зафіксовано. Якщо процес відбувався за подібною схемою, то результатом активізації у венді були холодна мантія та основна кора, тому що розплави, продуковані верхньою коровою астеносферою, — базальти. Для пояснення аномалій палеотемператур, специфіки складу гідротермальних розчинів необхідно припустити існування ще одного етапу (окремої активізації) на території ВПП. Conditions of formation of basalts of the Volyn-Podolian plate (VPP) have been considered. In Vendian primary melts which were close by their composition to picritic gabbro were differentiated at the depth of 30—35 km during first two stages of activization. The third stage when tuffs of the percalian terrain could be produced is not unambiguously subdivided. If the suggested scheme of the process is realized the result of activization in Vendian will be the cold mantle and basic mantle because the melts produced by the upper (crust) asthenosphere are basalts. For explanation of anomalies of paleotemperatures, special features of composition of hydrothermal solutions it is necessary to assume the existence of one more stage (separate activisation) in the territory of VPP. В статье рассмотрены условия формирования базальтов Волыно-Подольской плиты (ВПП). В венде первичные расплавы, по составу приближающиеся к пикритовому габбро дифференцированы на глубине 30-35 км на первых двух этапах активизации. Третий этап, на котором могли быть образованы туфы перкальской толщи, однозначно не выделяется. Если предполагаемая схема процесса осуществилась, то результатом активизации в венде будут холодная мантия и основная кора, так как расплавы, продуцируемые верхней (коровой) астеносферой - базальты. Для объяснения аномалий палеотемператур, специфики состава гидротермальных растворов необходимо допустить существование еще одного этапа (отдельной активизации) на территории ВПП.