Скалярные импедансы как функции линейной поляризации магнитного поля - Причепий, Т.И. (Геофизический журнал, 2010)
Розглянуто результаті дослідження властивостей скалярних імпедансів для моделі джерела електромагнітного поля у вигляді плоскої хвилі та нижнього півпростору, що представлений горизонтально-шаруватим розрізом. При цьому спостережене магнітне поле Hτ поляризовано лінійно. Такі параметри моделі «джерело—середовище» дають можливість дослідити фазові та амплітудні залежності скалярних імпедансів від азимуту поляризаційного напрямку магнітного поля в контексті пошуку аналогій та взаємозв’язку з компонентами тензора імпедансу Ẑ. The work is devoted to the research of properties of scalar impedances for model of a source of electromagnetic field as a flat wave and bottom half space, submitted by horizontally-layered cut. Thus the observed magnetic field Hτ is polarized linearly. Such parameters of model «a source—environment» enable to study phase and peak dependences of scalar impedances on an azimuth of a polarizing direction of magnetic field in a context of search of analogies and interrelations with components of tensor impedance Ẑ. Работа посвящена исследованию свойств скалярных импедансов для модели источников электромагнитного поля в виде плоской волны и нижнего полупространства, представленого горизонтально-слоистым разрезом. При этом наблюденное магнитное поле Hτ поляризовано линейно. Эти параметры модели "источник среда" дают возможность исследовать фазовые и а мплитудные зависимости скалярных импедансов от азимута поляризационного направления магнитного поля в контексте поиска аналогий и взаимосвязи с компонентами тензора импеданса Ẑ.