Некоторые минералогические данные о генезисе магм Карпатского региона - Ляшкевич, 3.М. (Геофизический журнал, 2010)
Наведено коротку характеристику мінералів магматичних порід: піроксенів, олівіну, шпінелі, гранату, тридиміту. Склад клінопіроксенів засвідчує два геодинамічні режими в мезозої: внутрішньоплітний (деструкція континентальної кори) та спрединговий (частковий розрив океанічної кори). Гранат у міоценових ріодацитах кристалізувався в апікальній частині магматичного осередку в умовах високого тиску. Наявність тридиміту вказує на високі, близько 1400 ⵼С, температури під час виверження кислих розплавів. A brief characteristics of minerals of magmatic rocks is given: pyroxenes, olivine, spinel, garnet, tridymite. Composition of clinopyroxenes indicates two geodynamic regimes in Mesozoic: intraplate (continental crust destruction) and spreading one (partial break of oceanic crust). Garnet from Miocene rhyodacites crystallized within the apical part of magmatic source at high pressure. Presence of tridymite testifies to high, about 1400°С temperatures of acid melts eruption. Дана краткая характеристика минералов магматических пород: пироксенам, оливину, шпинели, гранату, тридимиту. Состав клинопироксенов указывает на два геодинамических режима в мезозое: внутриплитный (деструкция континентальной коры) и спрединговый (частичный разрыв океанической коры). Гранат в миоценовых риодацитах кристаллизовался в апикальной части магматического очага при высоком давлении. Сохранность тридимита свидетельствует о высоких (порядка 1400°С) температурах извержения кислых расплавов.