Петрографія, геохімія гранітоїдів Брненського масиву (Чехія) та їх зіставлення з породними аналогами на Українському щиті - Костенко, Н.В. (Геоінформатика, 2011)
Наведено петрографічний опис провідних петротипів гранітоїдів Брненського масиву (Чеська Республіка) та їх геохімічну спеціалізацію. За результатами кластер-аналізу хімічного та мікроелементного складу виділено два комплекси гранітоїдних порід, що підкреслюють блоковий характер будови Брненського масиву. Визначено металогенічно перспективні петротипи. Виявлено петрогеохімічні аналоги цих порід на Українському щиті. Приведены петрографическое описание ведущих петротипов гранитоидов Брненского массива (Чешская Республика) и их геохимическая специализация. По результатам кластер-анализа химического и микроэлементного состава выделены два комплекса гранитоидных пород, подчеркивающие блоковый характер строения Брненского массива. Определены металлогенически перспективные петротипы и петрогеохимические аналоги этих пород на Украинском щите. Given in the article is a detailed petrographic description of the Brno pluton leading petrotypes (the Czech Republic) and their geochemical specialization. Two complexes of the granitoid rocks were singled out by the results of cluster-analysis of chemical and trace elements composition. They lay emphasis on the block character of Brno structure. Metallogenic perspective petrotypes and petrochemical rock analogues of the Ukrainian Shield were determined.