Досвід ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і питання нормування опромінення - Носовський, А.В. (Ядерна та радіаційна безпека, 2008)
Розглядаються питания впливу радіоактивних випромінювань на організм людини й заходи щодо ліквідації наслідків аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Показано реальні й міфічні наслідки опромінення. Запропоновано основні методичні підходи до формування норм радіаційної безпеки. Зроблено висновок, що норми радіаційної безпеки не повинні опиратися на лінійну безпорогову модель, а положення, що включаються в нормування опромінення, мають враховувати соціально-психологічне сприйняття суспільством діяльності, пов'язаної з джерелами іонізуючих випромінювань. Рассматриваются вопросы влияния радиоактивных излучений на организм человека и мероприятия по ликвидации последствий аварии на четвертом энергоблоке Чернобыльской АЭС. Показаны реальные и мифические последствия облучения. Предложены основные методические подходы к формированию норм радиационной безопасности. Сделан вывод, что нормы радиационной безопасности не должны опираться на линейную беспороговую модель, а положения, включаемые в нормирование облучения, должны учитывать социально-психологическое восприятие обществом деятельности, связанной с источниками ионизирующих излучений. The influence of radiation on the human and actions related to liquidation of consequences resulted from Chornobyl NPP unit 4 accident is considered in this article. Realistic and mythical consequences of the exposure are shown. Basic methodological approaches to forming radiation safety standards were proposed. The conclusion was made that the radiation safety standards shouldn't take for a basis the linear nonthreshold model, and provisions, which are included in the exposure regulation, should take into account socially-psychological perception by the society of the activity related to radiation sources.