Применение сейсморазведки при решении проблемы добычи метана угленосных формаций - Анциферов, А.В.; Анциферов, В.А.; Тиркель, М.Г.; Майборода, А.А.; Глухов, А.А. (Геофизический журнал, 2010)
Проаналізовано проблеми видобування метану вугленосних формацій, пов’язані зі своєрідністю його колекторів у вугленосних товщах. Наведено обґрунтування необхідності включення у геологорозвідувальний процес сейсморозвідувальних методів для визначення оптимальних місць закладання газодобувних свердловин, що підтверджено конкретним прикладом результатів досліджень. Problems of coal bed methane production related to peculiarity of its reservoirs in coal measure sequences are analyzed. Grounds for necessity of inclusion into geological survey of seismic exploration methods to determine optimal locations of gas producers are given that are confirmed by case studies of survey results. роанализированы проблемы добычи метана угленосных формаций, связанные со своеобразием его коллекторов в угленосных толщах. Приведено обоснование необходимости включения в геологоразведочный процесс сейсморазведочных методов для определения оптимальных мест заложения газодобывающих скважин, что подтверждается конкретным примером результатов исследований.