Моніторинг забрудненості повітряного басейну Києва за магнітною сприйнятливістю ґрунтів і рослинності - Бондар, К.М.; Віршило, І.В.; Стахів, І.Р.; Слободяник, І.В. (Геоінформатика, 2011)
Досліджено магнітну сприйнятливість пар зразків кора – ґрунт, відібраних більше ніж у 400 пунктах у правобережній частині міста Києва. Згідно з отриманими картами, зони підвищених значень магнітної сприйнятливості ґрунтів і кори дерев розташовані уздовж автострад, у районах з інтенсивним транспортним навантаженнях і навколо теплових електростанцій. Магнітну сприйнятливість кори дерев, спричинену виключно аеротехногенними випадіннями, визнано найінформативнішим показником забрудненості повітряного басейну міста твердими часточками. Динаміка акумуляції забруднення на листі залежить як від рівня атмосферних опадів, так і від техногенного тиску в місці опробування. Изучена магнитная восприимчивость пар образцов кора – почва, отобранных более чем в 400 точках в правобережной части города Киева. Согласно полученным картам, зоны повышенных значений магнитной восприимчивости почв и коры деревьев расположены вдоль автострад, в районах с интенсивной транспортной нагрузкой и вокруг тепловых электростанций. Магнитная восприимчивость коры деревьев, обусловленная исключительно аэротехногенными выпадениями, признана наиболее информативным показателем загрязненности воздушного бассейна города твердыми частицами. Динамика аккумуляции загрязнения на листве зависит как от уровня атмосферных осадков, так и от техногенного давления в месте опробования. We have examined magnetic susceptibility (χ) of soils and barks sampled at more than 400 locations in the western part of Kyiv. According to the obtained maps zones of strongly enhanced values of magnetic susceptibility of soils and barks are located along the roads, in the districts with heavy traffic and near powerplants. Magnetic susceptibility of barks is strongly controlled by airborne particles and better reflects air pollution unlike magnetic susceptibility of soils. Dynamics of pollution accumulation on leaves depends on rainfall intensity and on anthropogenic impact.