Прогнозування екзогенних геологічних процесів. Частина 2. Закономірності розвитку поверхневих проявів карсту та селів. Геоінформаційна система прогнозування екзогенних геологічних процесів - Кузьменко, Е.Д.; Журавель, О.М.; Чепурна, Т.Б.; Чепурний, І.В.; Штогрин, Л.В. (Геоінформатика, 2011)
У другій частині статті проаналізовано процеси формування карсту і селів на основі алгоритму прогнозування екзогенних геологічних процесів. Визначено закономірності розвитку карсту і селів у часі й у просторі залежно від міри впливу просторових і часових факторів. Описано процес і особливості створення геоінформаційних систем прогнозування зсувів, карсту, селів. Во второй части статьи дан анализ процессов формирования карста и селей на основе алгоритма прогнозирования экзогенных геологических процессов. Выявлены закономерности развития карста и селей во времени и пространстве в зависимости от степени влияния пространственных и временных факторов. Описаны процесс и особенности создания геоинформационных систем прогнозирования оползней, карста, селей. The article analyzes the processes of karst and mudflows formation based on the exogenous geological processes forecasting algorithm. There were revealed some regularities of karst and mudflows formation in space and time. They depend on the degree of spatial and temporal factors influence. Described in the paper are the processes and features of GIS creation that can predict landslides, karst and mudflows.