Геоінформатика: історія становлення, предмет, метод, задачі (сучасна точка зору). Стаття XXXVIII - Кулінкович, А.Є.; Якимчук, М.А. (Геоінформатика, 2012)
XXXVIII стаття – чергова в серії публікацій, присвячених фундаментальним проблемам геоінформатики. Детально розглянуто проблему еволюції біосфери на основі нових даних. Головна мета авторів – розв’язання “проблеми Ч. Дарвіна”: чому процес видоутворення має різкий, дискретний характер і проміжні види відсутні? Розв’язок “проблеми Дарвіна” виявився неочікуваним: для виникнення нового виду потрібна “галактична санкція” – значний космічний енергетичний вплив. Проаналізовано нову, сучасну цілісну комплексну концепцію еволюції, яка синтезує всі раніше запропоновані вчення про еволюцію живих організмів – ламаркізм, дарвінізм, автогенез, ектогенез, ортогенез, номогенез тощо. XXXVIII статья – очередная в серии публикаций, посвященных фундаментальным проблемам геоинформатики. Детально рассмотрена проблема эволюции биосферы на основе новых данных. Главная цель авторов – решение “проблемы Ч. Дарвина”: почему процесс видообразования носит резкий, дискретный характер и промежуточные виды отсутствуют? Решение “проблемы Дарвина” оказалось неожиданным: для того чтобы возник новый вид, должна быть получена “галактическая санкция” – значительное космическое энергетическое воздействие. Предложена новая, современная, целостная комплексная концепция эволюции, которая синтезирует все ранее предложенные учения об эволюции живых организмов – ламаркизм, дарвинизм, автогенез, эктогенез, ортогенез, номогенез и др. It is the thirty eighth paper in a series of publications that are dedicated to fundamental problems of geoinformatics – the subject of scientific research, main aims of the new science methods of solving its specific tasks and so on. In this article the authors are scrutinizing the problems of evolution of the biosphere on the base of new data. The main aim is to solve “the Darvin problem” – why the process of formation of new species has an abrupt character and there are no transitional forms? The solution of these problems appears as unexpected: for new species genesis galaxy sanction must be obtained. Given in the paper is a new modern integrated theory of the organic evolution.