Енергетичний підхід до аналізу хвильових полів як концепція інверсії даних сейсморозвідки - Стародуб, Ю.П.; Карпенко, О.В. (Геоінформатика, 2012)
Розглянуто загальну концепцію сучасних методів інверсії та концепцію інверсії даних сейсморозвідки, яка побудована на енергетичних уявленнях про збудження, поширення та реєстрацію пружних хвиль, що дає змогу розраховувати середню та інтервальну швидкості поширення поздовжньої хвилі, а також густину, пористість, акустичний імпеданс, коефіцієнт Пуассона досліджуваного середовища. За запропонованим методом можна здійснювати обернене динамічне перетворення даних сейсмотраси в геологічний розріз. Рассматривается общая концепция современных методов инверсии и концепция инверсии данных сейсморазведки, построенная на энергетических представлениях о возбуждении, распространении и регистрации упругих волн, которая позволяет проводить расчет средней и интервальной скорости распространения продольной волны, а также плотность, пористость, акустический импеданс, коэффициент Пуассона исследуемой среды. Предложенный метод дает возможность осуществлять обратное динамическое преобразование данных сейсмотрассы в геологический разрез. The article discusses a general concept of the modern methods of inversion and a concept of the seismic data inversion based on the concepts of energy excitation, propagation and recording of elastic waves, which allows to calculate average and interval velocity of longitudinal waves, as well as density, porosity, acoustic impedance, Poisson’s ratio of the observable environment. The proposed method makes it possible to reverse the dynamic transformation of seismic traces data into geological section.