Просторова оцінка засобами ГІС засолення підземних вод неогенового водоносного комплексу на території Херсонської області - Щербак, О.В. (Геоінформатика, 2012)
За допомогою засобів ГІС виконано просторове відображення часової мінливості мінералізації підземних вод неогенового водоносного комплексу на території Херсонської області. Встановлено, що площа поширення мінералізованих вод збільшується в часі. Питними залишаються води, поширені у південній та частково північній частинах області. Решта території області зазнає процесу засолення підземних вод. С помощью средств ГИС выполнено пространственное отображение изменчивости минерализации подземных вод неогенового водоносного комплекса на территории Херсонской области. Увеличивается площадь распространения минерализованных вод во времени. Пригодными для питьевых целей остаются воды, распространенные в южной и, частично, северной частях области. Остальная территория области подвержена процессу засоления подземных вод. Spatial visualization of the groundwater salinity changes of the Neogene complex aquifer in Kherson region was made by means of GIS. The area of distribution saline groundwater is increasing. Groundwater for drinking water supply is available only in the southern and some northern parts of the region. The rest of the region is being heavily offered by the process of groundwater salinization.