AVO-аналіз сейсмічних даних розущільнених зон кристалічного фундаменту (результати математичного моделювання) - Вижва, С.А.; Продайвода, Г.Т.; Кузьменко, П.М.; Козіонова, О.О. (Геоінформатика, 2012)
Розглянуто актуальну проблему оцінки інформативної можливості AVO-аналізу за максимального наближення апріорної моделі до реального середовища. Використання сучасних методів математичного моделювання ефективних пружних і акустичних властивостей багатокомпонентного тріщинно-порово-кавернозного геологічного середовища дає змогу розширити можливості AVO-аналізу сейсмічних даних під час пошуків розущільнених зон у кристалічному фундаменті. Дані, отримані в результаті математичного моделювання ефективних пружних і акустичних властивостей гранітів із різною структурою пустотного простору, демонструють можливість застосування AVO-аналізу для пошуків і розвідки розущільнених газо- і нафтонасичених зон фундаменту. Однак значний вплив структури пустотного простору на коефіцієнт відбиття потребує спеціального обґрунтування. За врахування впливу анізотропії на коефіцієнт відбиття відкривається можливість оцінки просторової орієнтації тріщин і параметрів пружної анізотропії. Рассматривается актуальная проблема оценки информационных возможностей AVO-анализа путем максимального приближения априорной модели к реальной среде. Использование современных методов математического моделирования эффективных упругих и акустических свойств многокомпонентной трещинно-порово-кавернозной геологической среды позволяет расширить возможности AVO-анализа сейсмических данных при пои¬с¬ках разуплотненных зон в кристаллическом фундаменте. Данные, полученные в результате математического моделирования эффективных упругих и акустических свойств гранитов с разной структурой порового пространства, демонстрируют возможность использования AVO-анализа при поисках и разведке разуплотненных газо- и нефтенасыщенных зон фундамента. Однако значительное влияние структуры порового пространства на коэффициент отражения требует специального обоснования. При учете влияния анизотропии на коэффициент отражения открывается возможность оценки пространственной ориентации трещин и параметров упругой анизотропии. The article reviews an actual problem of informative possibility of AVO-analysis based on synthetic model with close approximation to the real geological media. Application state-of-the-art methods of mathematical modeling of effective elastic and acoustic properties of multi-cracked porous-cavernous geological media expand the possibility of AVO-analysis to explore deconsolidated zones in crystalline basement. The data obtained by mathematical modeling of effective elastic and acoustic properties of granite with different structure of fractures demonstrate the possibility of AVO-analysis for exploration deconsolidated gas saturated and oil-saturated zones of basement. But a significant impact of crack-porous structure, cavernous space on the reflection coefficient requires special foundation. An opportunity assessment of spatial orientation of cracks and elastic anisotropy parameters is possible when taking into account the influence of anisotropy on the reflection coefficient.