Процеси інтеграції у XX столітті: основні концепції їх вивчення - Рябінін, Є. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
Термін „інтеграція” походить від латинського „integratio”, що в перекладі означає об’єднання розрізнених частин в щось ціле, спільне. Це слово побутує у різних сферах життя і науки: в політиці, біології, економіці тощо. У статті простежується розвиток наукових теорій щодо феномена „інтеграція” в другій половині XX століття.