Комсомол та неформальні об’єднання України в період „перебудови” - Багмет, М.; Сорока, С. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
Автори статті на основі широкої джерельної бази аналізують особливості взаємовідносин ЛКСМ України з неформальними молодіжними об’єднаннями в другій половині 1980-х років. Розкривається зміст підходів партійно-комсомольських структур щодо неформальної молодіжної ініціативи, а також позитивні і негативні наслідки їх реалізації. Акцентується увага на причинах, які завадили налагодженню співробітництва комсомолу з неформальними об’єднаннями.