35 лет развития украинской геоинформатики - Кулинкович, А.Е.; Якимчук, Н.А.; Татаринова, Е.А. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2010)
Рассматриваются три этапа развития украинской геоинформатики. Первый этап - третья четверть ХХ века - возникновение и промышленное использование компьютерных технологий при поисках и разведке полезных ископаемых в Украине. Второй этап - последняя четверть ХХ века - формирование геоинформатики как особой дисциплины геологического профиля и как интегрирующего фактора в науках о Земле. Третий этап - начало ХХI века - организационное оформление украинской геоинформатики и ее международное призна¬ние. Розглядаються три етапи розвитку української геоінформатики. Перший етап - третя чверть ХХ ст. - виникнення і промислове використання комп’ютерних технологій при пошуках і розвідці корисних копалин в Україні. Другий етап - остання чверть ХХ ст. - формування геоінформатики як особливої дисципліни геологічного профілю і як інтегруючого чинника в науках про Землю. Третій етап - початок ХХІ ст. - організаційне оформлення української геоінформатики і її міжнародне визнання. It is considered the three periods in evolution of Ukrainian geoinformatics. The first period (the third quarter of the 20-th century) - appearance and industrial utilization of computer technologies in searching of mineral deposits in Ukraine. The second period (the last quarter of the 20-th century) - formation of geoinformatics as a geologic scientific discipline and as an integrating factor in geosciences. The third period (beginning of the 21 century) - an organization forming of the Ukrainian geoinformatics and its international admission.