Деякі особливості динаміки забруднення атмосферного повітря міста Києва шкідливими речовинами за 2001–2010 рр. - Жуков, М.Н.; Стахів, І.Р.; Клипа, А.В. (Геоінформатика, 2013)
Проведено аналіз динаміки забруднення атмосферного повітря м. Києва за період 2001–2010 рр. Рівень забруднення у місті залишається високим, головним джерелом забруднення є автотранспорт. Уперше відмічено особливість періодичної зміни тривалого зростання забруднення на спадання. Оцінка періоду в межах стати¬стичної похибки не суперечить гіпотезі про зв’язок з циклом сонячної активності. Вперше запропоновано математичну модель такого зв’язку та обчислено оцінки функцій регресії, для яких кореляційне відношення становить 0,8–0,9. Оцінено рівні перевищення гранично допустимої середньорічної концентрації формальдегіду, пилу, оксиду вуглецю та діоксиду азоту. Проведен анализ динамики загрязнения атмосферного воздуха г. Киева за период 2001–2010 гг. Уровень загрязнения в городе остается высоким, главным источником загрязнения является автотранспорт. Впервые замечена особенность периодической смены продолжительного роста загрязнения его снижением. Оценка периода в пределах статистической погрешности не противоречит гипотезе о связи с циклом солнечной активности. Впервые предложена математическая модель указанной закономерности и найдены оценки функций регрессии, для которых корреляционное отношение составляет 0,8–0,9. Проведена оценка уровней превышения предельно допустимой среднегодовой концентрации формальдегида, пыли, оксида углерода и диоксида азота. The analysis of air pollution dynamics in Kyiv during 2001 and 2010 was conducted. The level of pollution in the city remains high. The main source of pollution is vehicles. For the first time it is seen a decrease of air pollution. The period assessment within the statistical error does not contradict the hypothesis of connection with the solar activity cycle. For the first time a mathematical model of this regularity is proposed and regression functions with the correlation ratio of 0,8–0,9 is estimated. The estimation of annual maximum permissible concentration of formaldehyde, dust, carbon monoxide and nitrogen dioxide was made.