Нафтогазоносність і основні принципи пошуку та розвідки родовищ нафти і газу в азово-чорноморській акваторії України - Зарубін, Ю.О.; Гунда, М.В.; Гришаненко, В.П.; Галко, Т.М.; Євдощук, М.І. (Геоінформатика, 2013)
Проаналізовано геолого-геофізичні матеріали та дані морського глибокого буріння, наведено огляд досвіду проведення геологорозвідувальних робіт на нафту і газ та розробки нафтогазових родовищ в азово-чорноморській акваторії України. Багаторічний досвід промислового освоєння морських родовищ України нафти і газу дає змогу здійснювати ефективне освоєння акваторії власними силами, але на цей час значних результатів щодо відкриття крупних та унікальних родовищ ще не досягнуто. Выполнен анализ геолого-геофизических материалов по данным морского глубокого бурения, представлен обзор опыта проведения геолого-разведочных работ на нефть и газ в азово-черноморской акватории Украины. Многолетний опыт промышленного освоения морских нефтегазовых месторождений Украины позволяет осуществлять эффективное освоение акватории собственными силами, но в современных условиях значительных результатов в открытии крупных и уникальных месторождений еще не достигнуто. Geological and geophysical data of the marine deep drilling is analyzed. The experience of exploration for oil and gas in the Azov and Black Sea areas of Ukraine is overviewed. Years of experience of industrial development of the offshore oil and gas deposits in Ukraine allows for efficient development of water bodies using one’s own resource, but in modern conditions there are no significant results of large and unique deposits’ discovery. The article aims to overcome the existing problems in the development of oil and gas potential of water areas of Ukraine.