Хімічне модифікування пероксидної похідної епоксидного олігомеру ЕД-24 1,4-бутандіолом - Братичак, М.М.; Івашків, О.П.; Астахова, О.Т. (Доповіді НАН України, 2015)
Синтезовано та схарактеризовано реакцiйноздатний олiгомер, який мiстить у своїй
структурi пероксидну групу, а також первинну й вториннi гiдроксильнi групи, на основi пероксидної похiдної епоксидного олiгомеру ЕД-24 (ПО) i 1,4-бутандiолу. Встановлено
вплив природи й кiлькостi каталiзатора, температури та тривалостi реакцiї на швидкiсть проходження реакцiї ПО з 1,4-бутандiолом. Розраховано ефективнi константи швидкостi та енергiю активацiї реакцiї. Показана можливiсть застосування такого
продукту при формуваннi плiвок на основi епоксиолiгомерної сумiшi, що складалася iз смоли ЕД-20 та олiгоестеракрилату ТГМ-3. Синтезирован и охарактеризован реакционноспособный олигомер, содержащий в своей
структуре пероксидную группу, а также первичную и вторичные гидроксильные группы, на
основе пероксидной производной эпоксидного олигомера ЭД-24 (ПО) и 1,4-бутандиола. Установлено влияние природы и количества катализатора, температуры и продолжительности
реакции на скорость протекания реакции ПО с 1,4-бутандиолом. Рассчитаны эффективные
константы скорости и энергия активации реакции. Показана возможность применения
такого продукта при формировании пленок на основе эпоксиолигомерной смеси, состоящей из смолы ЭД-20 и олигоэфиракрилата ТГМ-3. The reactive oligomer with peroxy, primary, and secondary hydroxy groups in its structure has
been synthesized via the interaction between oligomer ED-24 peroxy derivative and 1,4-butanediol.
The effect of catalyst’s nature and amount, as well as the temperature and the process time on
the reaction rate has been determined. The effective reaction rates and the activation energy have
been calculated. The synthesized product may be used for the production of films based on epoxyoligomeric mixtures consisting of ED-20 resin and TGM-3 oligoesteracrylate.