Кристалізація розчинів-розплавів системи K₂O−P₂O₅−Me^III₂O₃−Me^IIO (Me^III — Al, Bi; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn) - Струтинська, Н.Ю.; Лівіцька, О.В.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено кристалiзацiю багатокомпонентних розчинiв-розплавiв K₂O−P₂O₅−Me^III₂O₃−Me^IIO (Me^III — Al, Bi; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn) при змiнних значеннях мольних спiввiдношень K/P = 0,85−1,30, Me^II/Me^III = 1,0, Me^III/P = 0,30 у температурному iнтервалi вiд 1000 до 680 °C. Проведено порiвняльний аналiз впливу природи лужного металу на характер взаємодiї у розчинах-розплавах Me^I₂O−P₂O₅−Me^III₂ O₃−Me^IIO (Me^I — K, Cs; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn; Me^III — Al, Bi). Синтезованi кристалiчнi фази схарактеризовано за допомогою методiв порошкової рентгенографiї, IЧ-спектроскопiї та оптичної мiкроскопiї. Исследована кристаллизация многокомпонентных растворов-расплавов системы K₂O−P₂O₅−Me^III₂O₃−Me^IIO (Me^III — Al, Bi; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn) при значениях мольных соотношений K/P = 0,85−1,30, Me^II/Me^III = 1,0, Me^III/P = 0,30 в диапазоне температур от 1000 до 680 °C. Проведен сравнительный анализ влияния природы щелочного металла на характер взаимодействия в растворах-расплавах Me^I₂O−P₂O₅−Me^III₂ O₃−Me^IIO (Me^I — K, Cs; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn; Me^III — Al, Bi). Синтезированные кристаллические фазы охарактеризованы с помощью методов порошковой рентгенографии, ИК спектроскопии и оптической микроскопии. The crystallization of self-fluxes of the system K₂O−P₂O₅−Me^III₂O₃−Me^IIO (Me^III — Al, Bi; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn) (molar ratios K/P = 0,85−1,30, Me^II/Me^III = 1,0, Me^III/P = 0,30, and the range of temperatures 1000–680 °C) is investigated. The analysis of the influence of the nature of alkaline metals on the interaction in the self-flux Me^I₂O−P₂O₅−Me^III₂ O₃−Me^IIO (Me^I — K, Cs; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn; Me^III — Al, Bi) is done. The obtained crystalline phases are determined, by using X-ray powder diffraction, IR spectroscopy, and optical microscopy.