Gesetzliches unrecht und übergesetzliches recht - Radbruch, G. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2004)
В оригіналі статті 1946 р. видатного німецького філософа права Ґустава Радбруха (1878-1949) на основі судової практики ФРН після падіння нацистського режиму та правовій теорії вченого про ідею права як справедливості викладається так звана “формула Радбруха” як підхід до вирішення су-
перечності між «несправедливим законом» та “надзаконним правом”. Існують виключні випадки, “коли суперечність діючого закону щодо справедливості сягає настільки нестерпного масштабу, що
закон як “несправедливе право” має поступитися справедливості.” Важко виокремити такі випадки, але чітким критерієм може служити відсутність прагнення до справедливості. Відтак в ідеї права Радбруха останнього його наукового періоду справедливості визначається провідна роль у порівняні
з правопевністю та доцільністю. Based on the judicial practice of the after-Nazi West Germany and scholar’s legal theory of the idea of
law as justice, the famous 1946 article by the prominent German philosopher of law Gustav Radbruch (1878-1949), sets forth the so-cold “Radbruch’s formula” as an approach to the solution of the conflict between “statutory non-law” and “suprastatutory law”. There might be exceptional cases when the conflict with justice
reaches so intolerable a level that the statute becomes in effect “false law” and must therefore yield to
justice. It is impossible to draw a sharper line between cases of statutory non-law and statutes that are valid
despite their flaws. One line of distinction, however, can be drawn with utmost clarity: it is where there is not
even an attempt at justice. Thus in the Radbruch’s idea of law in his post-War period, justice is provided with
a predominant position in comparison to legal certainty and purposiveness. Передрук тексту оригіналу та друк перекладу здійснено з дозволу видавництва C. F. Müller Juristischer Verlag GmbH (Heidelberg). Переклад В. С. Бігуна за: Gesetzliches Unrecht und
übergesetzliches Recht // Radbruch Gustav. Gesamtausgabe. Hrsg. von Arthur Kaufmann. – Heidelberg: Müller, Juristischer Verlag. – Band 3. Rechtsphilosophie. – 3 Bearb. von Winfried Hassemer. – 1990. – S.
83-93. Вперше опубліковано в: Süddeutsche Juristenzeitung. – 1946. – 1. S. 105-108