Аксiоматика багатозначних залежностей табличних баз даних - Редько, В.Н.; Буй, Д.Б.; Пузiкова, А.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Розглядаються аксiоматика багатозначних залежностей в табличних базах даних i аксiоматика функцiональних та багатозначних залежностей; встановлюється повнота цих аксiоматик через збiжнiсть вiдношень синтаксичного та семантичного прямування; наводяться критерiї повноти вказаних аксiоматик в термiнах потужностей унiверсального домену та множини атрибутiв. Рассматривается аксиоматика многозначных зависимостей в табличных базах данных и
аксиоматика функциональных и многозначных зависимостей; устанавливается, полнота
этих аксиоматик в терминах совпадения отношений синтаксического и семантического
следований, а также критерий полноты аксиоматик в терминах мощностей универсального домена и множества атрибутов. Axiomatics for multivalued dependences in table databases and for functional and multivalued
dependences is considered. The completeness of these axiomatic systems is established in terms
of the coincidence of syntactic and semantic consequence relations. The completeness criteria for
these axiomatic systems are formulated in terms of cardinalities of the universal domain and the set of attributes.