Глибинна будова пiвнiчно-схiдної частини Чорного моря за результатами сейсмогравiтацiйного моделювання - Козленко, Ю.В. (Доповіді НАН України, 2015)
На пiдставi томографiчних розрахункiв уздовж профiлю ГСЗ № 17 побудовано густинну модель з добором аномалiй поля сили тяжiння у вiльному повiтрi, яка показала, що
земна кора в перетинi профiлю за своєю потужнiстю i розподiлом значень V й ρ вiдноситься до субконтинентального типу. Комплексна iнтерпретацiя сейсмiчної i гравiтацiйної моделей обгрунтовує, що особливостi будови пiвнiчно-схiдної частини Чорного
моря бiля узбережжя Кримського пiвострова в перетинi профiлю зумовленi процесами базифiкацiї континентальної кори. На основании томографических расчетов по профилю ГСЗ № 17 построена плотностная
модель с подбором аномалий поля силы тяжести в свободном воздухе, которая показала, что земная кора в сечении профиля по своей мощности и распределению значений V
и ρ относится к субконтинентальному типу. Комплексная интерпретация сейсмической
и гравитационной моделей обосновывает, что особенности строения северо-восточной части Черного моря возле побережья Крымского полуострова в сечении профиля обусловлены процессами базификации континентальной коры. On the basis of tomographic calculations along the DSS profile No. 17, a density model with the
computations of anomalies of the gravity field in free air is built. It is shown that the Earth’s
crust in a section of the profile by the thickness and the distribution of V and ρ is referred to
the subcontinental type. The complex interpretation of the seismic and gravity models grounds
that the features of the structure of the north-east part of the Black sea near the coast of the
Crimean peninsula in the section of the profile are conditioned by the processes of continental crust basification.