Особливостi формування бiлкового спектра плазми кровi у ссавцiв у перiод новонародженостi - Мельничук, Д.О.; Грищенко, В.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Встановлено якiснi та кiлькiснi змiни бiлкiв плазми кровi у телят перших 36 годин
життя, що обумовлено метаболiчною перебудовою в тканинах та абсорбцiєю нативних бiлкiв молозива, у зв’язку з адаптацiєю новонароджених ссавцiв до позаутробного iснування в нових умовах оточуючого середовища. Установлены качественные и количественные изменения белков плазмы крови у телят первых 36 часов жизни, которые обусловлены метаболической перестройкой в тканях и абсорбцией нативных белков молозива, в связи с адаптацией новорожденных млекопитающих
к внеутробному существованию в новых условиях окружающей среды. In the calves that are 36 hours old, the qualitative and quantitative changes of the blood plasma
proteins, which are caused by the metabolic restructuring in tissues and by the absorption of the
colostrum native proteins, in connection with the adaptation of newborn mammals to the extrauterine existence in the new environment, are elicited.