Ефективнiсть рiзних способiв зберiгання продуцента антистафiлококового антибiотика батумiну, перспективного для промислового виробництва - Чуркiна, Л.М.; Авдєєва, Л.В.; Ярошенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Вивчено мiнливiсть властивостей i антибiотичної активностi, а також виживанiсть
клiтин Pseudomonas batumici — продуцента антибiотика батумiну (антистафiлококового антибiотика) пiсля тривалого зберiгання як пiд шаром вазелiнового масла, так i в лiофiлiзованому станi. Дослiдженi основнi морфологiчнi й фiзiолого-бiохiмiчнi властивостi мутантного штаму. Встановлено, що обидва способи зберiгання забезпечували високий рiвень антибiотичної активностi штаму-продуцента — 160–170 мг/мл, при цьому спосiб зберiгання в лiофiлiзованому станi забезпечував бiльш високий рiвень виживання клiтин в популяцiї. Метод лiофiлiзацiї продуцента дозволить створити банк культур з високою бiосинтетичною активнiстю, якi можуть протягом тривалого часу
забезпечувати виробництво гарантованим посiвним матерiалом. Изучена изменчивость свойств и антибиотической активности, а также выживаемость
клеток Pseudomonas batumici — продуцента антибиотика батумина (антистафилококкового антибиотика) после длительного хранения как под слоем вазелинового масла, так и в лиофилизированном состоянии. Исследованы основные морфологические и физиолого-биохимические свойства мутантного штамма. С использованием микробиологического и спектрофотометрического методов установлено, что оба способа хранения обеспечивали высокий уровень антибиотической активности штамма-продуцента — 160–170 мг/мл, при этом
способ хранения в лиофилизированном состоянии обеспечивал более высокий уровень выживания клеток в популяции. Метод лиофилизации продуцента позволит создать банк культур с высокой биосинтетической активностью, которые могут в течение длительного
времени обеспечивать производство гарантированным посевным материалом. Variability of properties and antibiotic activity, and the cells survival of Pseudomonas batumici, a producer of batumin (an antistaphylococcal antibiotic), after the long-term storage under a
vaseline oil layer and in a lyophilized state were studied. The main morphological, physiological,
and biochemical properties of the mutant strain were explored. It was found that both methods of
storage provided high level of antibiotic activity of the strain-producer — 160–170 mg/ml, at that
the method of storage in the lyophilized state provided higher level of cells survival in population.
The method of batumin-producing strain lyophilization will allow to create a bank of cultures with
high biosynthetic activity, which may provide a long-term guaranteed cell suspension production.