Замінні амінокислоти плазми крові у хворих на стабільну та нестабільну стенокардію - Лизогуб, В.Г.; Завальська, Т.В.; Богдан, В.В.; Жорніченко, Д.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Обстежено хворих на стабiльну та нестабiльну стенокардiю. Застосовували метод iонообмiнної рiдинно-колонкової хроматографiї. В плазмi кровi визначали вмiст незамiнних амiнокислот. У хворих на нестабiльну стенокардiю порiвняно з хворими на стабiль
ну стенокардiю виявлено достовiрне пiдвищення вмiсту таких амiнокислот: орнiтину,
пролiну, глiцину, серину, таурину; достовiрне зменшення таких амiнокислот: цистеїну, аланiну, глутамiну. Обследовано 68 больных со стабильной и нестабильной стенокардией. Применен метод
ионообменной жидкостно-колоночной хроматографии. В плазме крови определялось наличие
заменимых аминокислот. У больных с нестабильной стенокардией по сравнению с больными
со стабильной стенокардией выявлено достоверное увеличение уровня следующих аминокислот: орнитина, пролина, глицина, серина, таурина; достоверное уменьшение следующих аминокислот: цистеина, аланина, глутамина. The study involves patients with stable and unstable stenocardia. The ion exchange liquid-column
chromatography method is used. In unstable stenocardia patients as compared with stable ones,
a significant increase in the content of such aminoacids as proline, ornithine, glycine, serine and
taurine is revealed. A decrease in the content of alanine, glytamine, and cysteine is found.