Динаміка різноманіття прісноводної іхтіофауни в пізньому міоцені півдня України - Ковальчук, О.М.; Ємельянов, І.Г. (Доповіді НАН України, 2015)
Розглянуто екологiчну характеристику угруповань прiсноводної iхтiофауни пiзнього мiоцену пiвдня України. Проведено аналiз таксономiчного багатства i рiзноманiття iхтiокомплексiв пiзнього сармату, меотису i понту iз 24 кiстковмiсних горизонтiв 20 мiсцезнаходжень. Оцiнено таксономiчну складнiсть угруповань костистих риб пiзнього мiоцену i здiйснено порiвняння їхнього фаунiстичного складу з близькими за вiком ориктоценозами на територiї Європи та Азiї. Рассмотрена экологическая характеристика сообществ пресноводной ихтиофауны позднего миоцена юга Украины. Проведен анализ таксономического богатства и разнообразия ихтиокомплексов позднего сармата, мэотиса и понта из 24 костеносных горизонтов 20 местонахождений. Оценена таксономическая сложность сообществ костистых рыб позднего миоцена и осуществлено сравнение их фаунистического состава с близкими по возрасту ориктоценозами на территории Европы и Азии. The ecological characteristics of the Late Miocene freshwater fish assemblages of the Southern Ukraine are studied. The taxonomic analysis of the late Sarmatian, Meotian, and Pontian ichthyocomplexes from 24 fossil-bearing strata of 20 localities has been carried out. Taxonomic complexity of the Late Miocene bony fish assemblages is estimated, and the comparison of their faunistic composition with oryctocenoses close by age on the territory of Europe and Asia is presented.