Два новых подхода к реализации многозондового бокового каротажа - Миронцов, Н.Л. (Геофизический журнал, 2011)
Запропоновано два нові підходи до реалізації електричного каротажу, що дає змогу створити багатозондову апаратуру, яка детально визначає геоелектричні параметри пластів з високою вертикальною та радіальною роздільною здатністю; геометрію і принцип вимірювання апаратури. Проаналізовано різницю між такими типами апаратури та класичною апаратурою, що широко застосовна у країнах СНД та світу. Наведено результати моделювання та реального свердловинного матеріалу. Показано, що запропоновані підходи дають змогу створювати апаратуру конструктивно набагато простішого типу, ніж існуючі, і використовувати її в горизонтально-похилих свердловинах. Two new approaches have been proposed to realization of electric logging, which allow to create array sonic appliances, which can determine in details geolectric parameters of the layers with high vertical and radial separating power; geometry and the principle of measurement of the appliances based on the proposed approaches. The difference between these types of appliances and the classical ones widely used in the countries of CIS and the world has been analyzed. The results of modeling and studies of real bore holes material have been given. It has been shown that the approaches proposed make possible to create appliances with much simpler type of design than the existing ones as well as those ones, which can be used in horizontally inclined bore holes. Предложено два новых похода к реализации электрического каротажа, что позволяет создать многозондовую аппаратуру, которая способна детально изучать геоэлектрические параметры пластов с высоким вертикальным и радиальным разрешением; геометрию и принцип измерения аппаратуры. Проанализирована разница между такими типами аппаратуры и классической аппаратурой, которая широко применяется в странах СНГ и мира. Представлены результаты моделирования и реальный скважинный материал. Показано, что предложенные подходы дают возможность создавать аппаратуру конструктивно более простого типа, чем существующая, а также использовать ее в горизонтально-наклонных скважинах.