Особенности динамики сейсмической активности в моделях типа Фитцхью—Нагумо - Спиртус, В.Б. (Геофизический журнал, 2011)
Для моделей типу Фітцх’ю—Нагумо, які застосовують для опису сейсмічної активізації, наведено приклади квазіперіодичної динаміки та існування гомоклінічних траєкторій, що відповідають біжучим імпульсам. Для двомодової бездифузійної моделі отримано динамічну систему рівнянь, що пов’язує амплітуди першої і третьої мод. Як фізичне пояснення явища сейсмічного затихання запропоновано конкуренцію мод. This paper considers the models of the Fitzhugh—Nagumo type, used to description of seismic activation. The examples of quasi-periodic dynamics and existence of homoclinic trajectories proper to the travelling impulses are resulted. For a twomode nondiffusion model the dynamic system of equations, linking amplitudes of the first and third fashions, is got. As physical explanation of the phenomenon of seismic quiescence competition of fashions is offered. В статье для моделей типа Фитцхью-Нагумо, применяющихся к описанию сейсмической активизации, приведены примеры квазипериодической динамики и существования гомоклинических траекторий, соответствующих бегущим импульсам. Для двухмодовой бездиффузионной модели получена динамическая система уравнений, связывающая амплитуды первой и третьей мод. В качестве физического объяснения явления сейсмического затишья предложена конкуренция мод.